31-05-08

Moussaka uit Lichtervelde

Moeten blogs inspelen op actuele gebeurtenissen? Ik weet het niet, dit is een bericht dat eigenlijk al een jaar geleden had moeten verschijnen. Zolang geleden, nodigde mijn vader al zijn collega's, hun echtgenoten en kids uit om in ons huiske iets te komen eten. Wat een feest! Wat die mensen daar toen aten, hadden ze nog nooit geproefd. Ze praten er nog over en, ze willen vooral het tot voor kort, geheime recept. Hier komt ie, omdat ze er al zo lang om vragen,… de aanhouders winnen. Mijn vader zette zich aan het schrijven om de moussakahandleiding hier neer te zetten, een Grieks eenpansgerecht. Koop in alle geval je ingrediënten op de Lichterveldse markt, anders krijg je vader op je dak. Trouwens, op zaterdagnamiddag is het plezant om inkopen te doen en als je toch in Lichtervelde bent, spring eens binnen bij ons, wie weet is de oude weer net hetzelfde aan het maken…

Vanaf hier is vader aan het woord. Je kan het recept klaarmaken voor de avond zelf of voor de dag erop. Zes volwassen eters, daar gaan we voor. Voor een gezin met twee kinderen? Halveer gewoon de aantallen. Klaar in minder dan een uurtje tijd… De oven doet de rest en de kinderen zetten de tafel. Makkelijk zat, niet?

INGREDIËNTEN
Aan de sympathieke groetenboer op de markt vraag je drie mooie vaste courgettes, anderhalve kilogram verse aardappelen (die geschild ongeveer 1250 gram wegen), je koopt er zes trostomaten en een mooie verse bal look.  Bij de beenhouwer Leo Vanzieleghem, recht tegenover het groetenkraam koop je één kilo gehakt, liefst lams, maar als hij dit niet heeft (en dat is meestal zo) is varkens- of gemengd prima.  Nu je op de Lichterveldse markt bent, kun je gelijk je voorgerecht en je dessert kopen.  Je kan alle kanten uit… kraampjes genoeg, ik moei me er niet mee.  Voor de rest heb je nodig: 100 gram boter, evenveel bloem, 200 vers geraspte Emmentaler en een mooi stuk Picorino of Parmezaan.  Eén liter volle melk volstaat voor de saus.  De zuivelproducten zou ofwel aan het zuivelkraam op de markt kopen, maar op de boerderij van Kurt en Katleen is nog straffer. Echt, ze komen uit het buitenland voor hun hoeveproducten. Schitterende cadeaupakketten of kaasplanken trouwens (als je even geen tijd hebt om te koken voor je gasten), je verkent het via
www.west-vlaanderen.be/Economie&Onderwijs/onthaalopdeboerderij/Bedrijffiches/BOL/Fiches/HPB17.htm.  Voor je naar huis gaat, kom je nog even binnen bij ons.

WERKWIJZE
Je bent thuis. Zet wat muziek op in de keuken en doe niet belachelijk met de groeten die je kocht, zoals op http://people.smartchat.net.au/~flutenveg/images/flutenve.... Snij de courgettes. Eén van de drie snij je in schijfjes, een andere in halve schijven en de derde in kwart schijven.  Ze hoeven niet flinterdun te zijn. In een wokpan verhit je een lekkere olijfolie (die van de Aldi zijn steengoed) en je stooft de courgettes op een hard vuur tot ze een lichtbruin korstje hebben.  Werp ze pas in de pan als de olie goed heet is. Begin met de grootste stukken.  Kruid ze met zelfgemalen peper en zout en wat lookpoeder.  Je hoeft niet zuinig te zijn, het verhoogt de smaak.  Let op, de courgettes hoeven niet helemaal gaar te zijn, het geheel moet straks in de oven.  Laat de courgettes in een verziep uitlekken en vang het smakelijke vocht op in een teiloor, zoals we dat hier zeggen.  Straks gebruiken we het vocht in de saus.
Tijdens het uitlekken, schil je aardappelen. Snij die in schijfjes die net iets dikker en groter zijn dan de courgettes.  Breng je water eerst aan de kook en voeg er dan de aardappelen bij.  Gebruik grof zeezout om ze op smaak te brengen.  Kook ze net niet gaar.  Terwijl je aardappelen opstaan, begin je aan de saus.  Let op, veel tijd heb je niet, de aardappelen worden snel zacht.  Smelt je boter, voeg de bloem toe en maak met je klopper en een liter melk een slappe witte saus.  De saus dik je aan met de Emmentaler en leng je aan met het kookvocht van de courgettes en eventueel wat kookvocht van de aardappelen. 
Als je binnen 't  halfuur wil eten, dan verwarm je nu je warme luchtoven tot 200 graden. Als het gerecht er straks in gaat, verminder je de temperatuur tot 180.  Neem een grote, niet al te hoge ovenschotel.  Schik de aardappelen op de onderste laag en giet er één derde saus over (dat lijkt niet veel).  Schik er de courgettes er boven zonder saus.  Laat dit even aan de kant staan. 
Pel zes teentjes look.  Haal het groene middengedeelte er uit, dat zorgt voor oprispingen. In het weekend mag je meer look gebruiken, tijdens de week hangt de hoeveelheid look wat af van de job van je gasten. Haal de look door de lookpers of hak ze erg fijn. Laat de look even sudderen in hete olijfolie of lekkere boter en voeg daarna het gehakt toe. Prik het gehakt goed los en zorg dat het niet te lang bakt. Roer eventueel het vleesvocht door de saus die ja apart hield. Strooi het gehakt over de courgettes en verdeel de saus over het gehakt. Werk je schotel af met de fijn gehakte Emmentaler en de grove Parmezaan of Picorino. 

AFWERKING & OPDIENEN
Leg ten slotte zes kleine gepelde trostomaten bovenop de schotel. Ze zorgen voor een heerlijk smaakcontrast. Stop de schotel in je voorverwarmde oven, dan kan je die op tafel presenteren na een dik half uur. Komen je vrienden later, dan koel je de schotel af en bewaar je die in de koelkast. Reken op een dik uur (80 minuten) om de schotel op temperatuur te krijgen in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eenmaal de schotel in de oven, draai je de temperatuur terug op 180. Als je niet over een hete luchtoven beschikt, dan tel je bij de adviestemperaturen telkens 20 graden. Dien op met een mooie rode wijn met een lange afdronk. Als je de kans hebt om een Portugese Peccatore Douro op de kop te tikken, dan is dit een waanzinnig smaakvolle en vooral betaalbare buitenkans. De fles kost geen vier euro en voert je papillen op je tong naar ongekende ervaringen. Ook het etiket is een streling voor het oog.
 

Smakelijk,

B&H, en de rest van het nest.

18:53 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Smakelijk !

Gepost door: veerlet | 31-05-08

Gelezen! Dag Lowie
Zoals gisteren op de trein richting Brussel beloofd: ik heb je blogje eens bekeken. Ik ga toch eens moussaka maken, denk ik... De filmpjes moeten nog volgen, nu heb ik eerst wat saaier werk te doen...
Veel groeten van (weer eens) een collega van je papa

Gepost door: Heidi | 05-06-08

Lowie, koken kan ik niet maar ik zal het eens vragen als mijn vrouwtje uw recept wil maken. Het ziet er overheerlijk uit! En daarbij PROEVEN is ook een KUNST (vraag het maar aan alle andere mannen). Heerlijk

Gepost door: steven theys | 23-06-08

Ravioli met mascarpone en pancetta (zelf noem ik het ravioli met pancetta en mascarpone) Voor 4 personen

500 gr. verse ravioli (zelf neem ik zeker 800gr. voor 4 personen)
4tl plantaardige olie (zelf neem ik archaïde olie)
100 gr. pancetta-ham, fijngesneden (zelf knip ik de ham in reepjes met een schaar)
1,25 dl kippenbouillon (zelf neem ik 1,25 dl heet water en laat daarin 1 kippenbouillonblokje oplossen)
200 gr. Mascarpone (zelf durf ik al gauw ietsje meer nemen maar zeker niet meer dan 240gr.)
80 gr. zongedroogde tomaten, fijngesneden (zelf knip ik de tomaten in kleine stukjes)
2 el gescheurd vers basilicum (zelf durf ik al gauw drie volle eetlepels nemen)
1/2 tl grof gemalen zwarte peper (zelf ben ik er nogal kwistig mee)
vers geraspte parmesaanse kaas (zelf durf ik de kaas eerder schaven dan raspen)

Zet een grote pot water op het vuur (met wat zout en olijfolie) voor de ravioli.
Verhit in een pot de olie. Bak de pancetta 3 à 4minuten. Voeg dan de bouillon, de mascarpone en de gedroogde tomatenstukjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje 5 minuutjes koken tot de saus wat dikker wordt.Voeg de peper en de basilicum toe. Saus van het vuur halen en de ravioli in het kokende water leggen. Al dente koken!!
Giet de ravioli af en roer de saus erdoorheen.
Serveer direct. Versier met enkele basilicumblaadjes, geef er lekkere broodjes met echte boter bij en eventueel een frisse sla. Vergeet de vers geraspte Parmezaanse kaas niet.

Gepost door: Barbara | 14-10-08

De commentaren zijn gesloten.