10-08-08

Kerkbeklimming

Wij wonen aan de voet van de Lichterveldse kerk. Elke dag kijk ik omhoog naar de kerktoren en naar de gouden haan. Altijd weer zit hij daar. Meer dan zestig meter hoog, op zijn stok. Een tijdje geleden vroeg mijn vader de sleutel van de kerktoren aan onze koster. Om er op te klimmen. Twee van mijn vrinden, hun vader en een maat mochten mee.  't Liep al laat in de namiddag toen we de sleutel omdraaiden en de trappen (we hebben ze vergeten te tellen, dat is voor een andere keer) opklommen.  Eerst trappen en dan de ladders die net naast de klokken staan. Terwijl we de volgescheten (met vogelstront) klokken nietsvermoedend passeerden, moet het net vier uur zijn geworden. We schrokken ons een bult, 't verschot van ons leven, daar op de smalle ladders, terwijl de grootste klok vier keer sloeg. Maar goed, wij naar boven. Met knikkende knieën. En dan het kleine deurtje. Aardedonker was het en vader kreeg het niet open, tot hij de grendel vond. En dan... Het uitzicht was prachtig. Een zicht over heel Lichtervelde en nog veel meer... alhoewel. Twee huizen konden we niet zien. Het onze, wegens te dichtbij, en dat van mijn vrienden. Hun huis zat weggestopt achter de gevel van hun gebuur. We zagen wel de aarding voor de bliksem van dichtbij en we zagen wel de gsmmast op de kerk voor onze neus. In de verte zagen we de IJzertoren in Dixmuide, de watertoren in Torhout, de Radiomast in Egem en het kerkhof van Lichtervelde. Verder zagen we hoe ze de oude brouwerij Cloet afbreken. Een schande zegt vader. Nu, na een half uur waren we het daarboven stilaan moe. Bovendien moest Henri plassen. Hij ging niet in op het voorstel van mijn vader om van de toren te plassen. Nu, de afdaling was benauwelijker dan de klim. De schrik zat er goed in dat de klok opnieuw zou slaan; halfvijf... We waren er net gepasseerd en... BOING! Voor we terug naar huis gingen hebben we in de orgel van de kerk gekropen. Ja, je kan daarin: een massa aan pijpen, je zou dat eens moeten zien.

Zo, straks is de vakantie gedaan en mag ik naar het vierde studiejaar. Waarover zou ik mijn spreekbeurt maken?

20:03 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

31-05-08

Moussaka uit Lichtervelde

Moeten blogs inspelen op actuele gebeurtenissen? Ik weet het niet, dit is een bericht dat eigenlijk al een jaar geleden had moeten verschijnen. Zolang geleden, nodigde mijn vader al zijn collega's, hun echtgenoten en kids uit om in ons huiske iets te komen eten. Wat een feest! Wat die mensen daar toen aten, hadden ze nog nooit geproefd. Ze praten er nog over en, ze willen vooral het tot voor kort, geheime recept. Hier komt ie, omdat ze er al zo lang om vragen,… de aanhouders winnen. Mijn vader zette zich aan het schrijven om de moussakahandleiding hier neer te zetten, een Grieks eenpansgerecht. Koop in alle geval je ingrediënten op de Lichterveldse markt, anders krijg je vader op je dak. Trouwens, op zaterdagnamiddag is het plezant om inkopen te doen en als je toch in Lichtervelde bent, spring eens binnen bij ons, wie weet is de oude weer net hetzelfde aan het maken…

Vanaf hier is vader aan het woord. Je kan het recept klaarmaken voor de avond zelf of voor de dag erop. Zes volwassen eters, daar gaan we voor. Voor een gezin met twee kinderen? Halveer gewoon de aantallen. Klaar in minder dan een uurtje tijd… De oven doet de rest en de kinderen zetten de tafel. Makkelijk zat, niet?

INGREDIËNTEN
Aan de sympathieke groetenboer op de markt vraag je drie mooie vaste courgettes, anderhalve kilogram verse aardappelen (die geschild ongeveer 1250 gram wegen), je koopt er zes trostomaten en een mooie verse bal look.  Bij de beenhouwer Leo Vanzieleghem, recht tegenover het groetenkraam koop je één kilo gehakt, liefst lams, maar als hij dit niet heeft (en dat is meestal zo) is varkens- of gemengd prima.  Nu je op de Lichterveldse markt bent, kun je gelijk je voorgerecht en je dessert kopen.  Je kan alle kanten uit… kraampjes genoeg, ik moei me er niet mee.  Voor de rest heb je nodig: 100 gram boter, evenveel bloem, 200 vers geraspte Emmentaler en een mooi stuk Picorino of Parmezaan.  Eén liter volle melk volstaat voor de saus.  De zuivelproducten zou ofwel aan het zuivelkraam op de markt kopen, maar op de boerderij van Kurt en Katleen is nog straffer. Echt, ze komen uit het buitenland voor hun hoeveproducten. Schitterende cadeaupakketten of kaasplanken trouwens (als je even geen tijd hebt om te koken voor je gasten), je verkent het via
www.west-vlaanderen.be/Economie&Onderwijs/onthaalopdeboerderij/Bedrijffiches/BOL/Fiches/HPB17.htm.  Voor je naar huis gaat, kom je nog even binnen bij ons.

WERKWIJZE
Je bent thuis. Zet wat muziek op in de keuken en doe niet belachelijk met de groeten die je kocht, zoals op http://people.smartchat.net.au/~flutenveg/images/flutenve.... Snij de courgettes. Eén van de drie snij je in schijfjes, een andere in halve schijven en de derde in kwart schijven.  Ze hoeven niet flinterdun te zijn. In een wokpan verhit je een lekkere olijfolie (die van de Aldi zijn steengoed) en je stooft de courgettes op een hard vuur tot ze een lichtbruin korstje hebben.  Werp ze pas in de pan als de olie goed heet is. Begin met de grootste stukken.  Kruid ze met zelfgemalen peper en zout en wat lookpoeder.  Je hoeft niet zuinig te zijn, het verhoogt de smaak.  Let op, de courgettes hoeven niet helemaal gaar te zijn, het geheel moet straks in de oven.  Laat de courgettes in een verziep uitlekken en vang het smakelijke vocht op in een teiloor, zoals we dat hier zeggen.  Straks gebruiken we het vocht in de saus.
Tijdens het uitlekken, schil je aardappelen. Snij die in schijfjes die net iets dikker en groter zijn dan de courgettes.  Breng je water eerst aan de kook en voeg er dan de aardappelen bij.  Gebruik grof zeezout om ze op smaak te brengen.  Kook ze net niet gaar.  Terwijl je aardappelen opstaan, begin je aan de saus.  Let op, veel tijd heb je niet, de aardappelen worden snel zacht.  Smelt je boter, voeg de bloem toe en maak met je klopper en een liter melk een slappe witte saus.  De saus dik je aan met de Emmentaler en leng je aan met het kookvocht van de courgettes en eventueel wat kookvocht van de aardappelen. 
Als je binnen 't  halfuur wil eten, dan verwarm je nu je warme luchtoven tot 200 graden. Als het gerecht er straks in gaat, verminder je de temperatuur tot 180.  Neem een grote, niet al te hoge ovenschotel.  Schik de aardappelen op de onderste laag en giet er één derde saus over (dat lijkt niet veel).  Schik er de courgettes er boven zonder saus.  Laat dit even aan de kant staan. 
Pel zes teentjes look.  Haal het groene middengedeelte er uit, dat zorgt voor oprispingen. In het weekend mag je meer look gebruiken, tijdens de week hangt de hoeveelheid look wat af van de job van je gasten. Haal de look door de lookpers of hak ze erg fijn. Laat de look even sudderen in hete olijfolie of lekkere boter en voeg daarna het gehakt toe. Prik het gehakt goed los en zorg dat het niet te lang bakt. Roer eventueel het vleesvocht door de saus die ja apart hield. Strooi het gehakt over de courgettes en verdeel de saus over het gehakt. Werk je schotel af met de fijn gehakte Emmentaler en de grove Parmezaan of Picorino. 

AFWERKING & OPDIENEN
Leg ten slotte zes kleine gepelde trostomaten bovenop de schotel. Ze zorgen voor een heerlijk smaakcontrast. Stop de schotel in je voorverwarmde oven, dan kan je die op tafel presenteren na een dik half uur. Komen je vrienden later, dan koel je de schotel af en bewaar je die in de koelkast. Reken op een dik uur (80 minuten) om de schotel op temperatuur te krijgen in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eenmaal de schotel in de oven, draai je de temperatuur terug op 180. Als je niet over een hete luchtoven beschikt, dan tel je bij de adviestemperaturen telkens 20 graden. Dien op met een mooie rode wijn met een lange afdronk. Als je de kans hebt om een Portugese Peccatore Douro op de kop te tikken, dan is dit een waanzinnig smaakvolle en vooral betaalbare buitenkans. De fles kost geen vier euro en voert je papillen op je tong naar ongekende ervaringen. Ook het etiket is een streling voor het oog.
 

Smakelijk,

B&H, en de rest van het nest.

18:53 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-02-08

pang

op de playstation van ons is mijn lievelings spel ratchet and clank3 het is en spel met schieten en een kat die de wereld red ga naar www.ratchetenclank.com om meer te weten te komen daaag

12:41 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-07

runscape

Ik speel runscape. Ik zit in lvl 33. Ik ben 

geen member dat vind ik heel jammer. Ik ben maar een free. Mijn broer speelt ook runscape. hij zit in lvl 51 en kan een 10 hitten en ik een 5. mijn naam op runscape is lefwee2 en de naam van mijn broer is de goeroe2. mijn wc lvl is 48 en van mijn broer 61

en als je ook runscape speelt laat het dan weten plzzzzzzzzzz.

 

19:24 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-06-07

Nieuwe spellen, een puzzel en een kappersset

Vandaag hebben we twee nieuwe spelletjes gekregen voor ons rapport.  Het ene heet Call of Duty en het andere heet Destroy all Humans!2. Ik ben hier zeer blij mee. We gingen naar de winkel de Fun en GameMania.  Mijn broer Achiel kreeg één bolvormige puzzel en mijn zus Marie kreeg een kappersset. 

21:43 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-06-07

Bloedend oor na de toest godsdienst!

het is tijd om veel proeven/examens/testen te maken. Jammer.  Ik kan daar echt niet mee lachen.  We hebben vandaag godsdienst gemaakt.  Het blad dat we van de juf kregen vroeg om het Onze Vader te schrijven.  Ja,ja, Onze Vader.  Gelukkig heb ik het goed gedaan.  Morgen zijn er geen toetsen, joepie, het is dan zaterdag.  Weet je trouwens dat een scoutsleider van me, Wouter, mijn nieuwe buurman wordt? Hij komt wonen tegenover ons huis, naast de bakker.  Tof, alle dagen scouts!!!

Wat ik ook nog wil vertellen is dat ons Marie graag met de schaar werkt.  Ze is nu bijna drie jaar en knippen is haar hobby, vooral in blaadjes van de bomen en blaadjes papier.  Maar vanmiddag maakte ze het wel echt bont; ze knipte het oortje van een klein poesje af.  Het bloed drupte er uit.  We hebben het oor met plakband dichtgemaakt.  Zitten wij nu met een gehandicapt poes.

---

PS.  Wie een poesje wil, mag er altijd eentje vragen.  We hebben ze ondertussen al een naam gegeven; de grijze muis heet Mona en de tijger hebben we George genoemd. 

22:39 Gepost door Simon & Lowie Wydooghe in Thuis | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |